Now or Näver

Inlägget är ett samarbete med Jotun Lady, Prettypegs & BJÅRSK – by Emma Dahlqvist.

Dags att bjuda in er i det projekt vi har jobbat med på hemmaplan i höst, nämligen vardagsrummet! När vi flyttade in i vårt gamla hus fanns ett sovrum & kök per våningsplan, så vi var tvungna att göra allt i etapper. Först renoverade vi vårt stora lantkök som nu finns på nedervåningen. Under tiden använde vi det andra gamla köket som fanns uppe. Våra tre barn fick då dela sovrum i det som nu blivit vardagsrum på nedre plan. När det nya köket stod färdigt kunde vi börja riva ut köket på övervåningen som sedan blev till tre små barnrum. Efter det har ”vardagsrummet” stått och samlat skrot och varit ett lekrum för barnen. Ni känner säkert igen känslan av ”surdegsprojekt”… sådant som egentligen inte borde ta så lång tid att göra men som av någon anledning bara inte blir av… Men i höstas hade vi hunnit bli riktigt less på att inte ha någon gemensam plats att hänga på förutom i köket så då tog vi äntligen tag i projektet, jag och min man, och satte tidsplanen att vardagsrummet skulle stå färdigt till jul. Precis så blev det!

IMG_8298

Väggarna fick 6 mm renoveringsgips, spackel och en slät armeringsduk innan de målades med kulören Soft Teal 6350 från Jotuns nya kollektion Rhythm of life i deras nya supermatta färg Pure Color. Alla kulörer skiftar beroende på dagsljus och vad som finns intill dem. Soft Teal är en grönblå kulör men här ser den mer blågrön ut. En härlig ton som gör rummet ombonat trots att jag inte belamrar det med prylar. Taket fick fräsch vit takfärg och lister och fönster målades sidenmatta i den kritvita kulören Chi. Till alla snickerier använder jag Jotun Lady Supreme finish.

När vi började riva ut rummet såg det ut så här. Med en brun fläckig parkett och strukturtapeter på väggarna. Men under golvet fanns ett gammalt trägolv som slipades, lutades, vitoljades och såpskurades, precis som vi gjort med alla andra golv vi tagit fram i huset.

Ett rum kan verkligen förvandlas, från något man bara ville stänga dörren om till något man vill vara i mest hela tiden.

IMG_0061

I helgen gick jag och mannen upp i skogen för att leta ett julträd. Och eftersom han fick åka och köpa sig en skoter i går fick jag bestämma träd. En tall ville jag ha!

IMG_0064.JPG

Kulorna är gamla julkulor som jag köpt på loppis någon gång. De fick åka ner i färgbad och kom upp som milda, vintriga karameller.

IMG_0066.JPG

Jag älskar ju det enkla som ni vet, och detta blev ett julträd precis i min smak! Om ni tycker synd om våra barn som inte får pynta just här kan jag berätta att de fick göra varsitt pepparkakshus som de gick All in med godis och kristyr på…rättvist ska det vara.

IMG_0063.JPG

IMG_0062

Björkkorgen är en favorit från Mimmi Staaf och väggbonaden är mitt senaste DIY big size! Gjord av ulltyg, en rundstav och lite läder.

IMG_0067

Vi spånar vidare på temat NÄVER och nu ska ni få se något vackert! Ett hantverk in i minsta detalj. Det är Emma i Jämtland som viker lampor i näver. Varje lampa blir unik då materialet är hämtat direkt från naturen. Den är som ett litet smycke där den hänger och fin både tänd och släckt. Jag älskar min BJÅRSK Emma!

IMG_0076

IMG_0059

IMG_0070

Soffborden byggde jag av 20 mm björkplywood som jag behandlat med Jotuns vita panellack och en tålig parkettlack så de inte gulnar och går lätt att torka av. Det högre bordet är 800 mm i diameter och fick benen Alfred i ask från Prettypegs. Det lägre bordet är 500 mm och fick fyra Sigrid som var obehandlade, jag målade dem i kulören Soft Skin från Jotun Lady.

IMG_0068

IMG_0054

Här ska jag mysa i jul!

IMG_8308

Mary är målad av min talangfulla vän Anna Grundberg. Hennes händer är magiska.

IMG_8321

Som tv-bänk använde vi en gammal stringsektion som jag haft i flera år. För att mjuka upp den gjorde jag två hyllor av limträ i gran.

IMG_0073

Hoppas ni blev inspirerade! Nu ska jag ladda för ett långt jullov med familjen. Under lilla tallen ska det fyllas med paket och burkar ska proppas med hemkokt julgodis. Här i Västerbotten är det drivor med snö så jag hoppas på både skidturer längs med och utförs, sparktåg och utflykt med skotern.

Önskar er en underbar jul! Stor KRaM!

IMG_8317

 

SparaSpara

Annonser

7 reaktioner till “Now or Näver”

 1. Åh så fint! Har ni alltså både lutat, vitoljat och såpat golven? Vi står precis och ska behandla vårt furugolv men har hört så mycket olika om det, att det inte går att skura efter att man oljat osv …. Först ska vi luta, men sen är jag osäker på om vi ska vitolja eller behandla med vitsåpa. Har du något mer inlägg om den processen med golvet som jag missat eller skulle du vilja ge dina tips på hur ni har gjort? 🙂
  Så fin blogg, glad att jag hittat hit!

  Gilla

 2. Hej!

  Så roligt att du hittat mig💛

  Här ska du få höra! Jag läste på en del innan vi började och är supernöjd över hur vi valde att göra. Golven ser ljusa men ändå naturliga ut och är sååå mjuka och sköna att gå barfota på.

  Vi slipade, lutade med naturell lut, vitoljade och när det gått ett par veckor såpskurade jag. Brukar variera med västerbottenssåpa eller vit golvsåpa. Själva behandlingen (allt utom såpan) lejde vi bort till en firma. De har ju rätta maskinerna för polering osv.

  Hoppas du blev hjälpt och lycka till!

  /Ida

  Gilla

 3. Vackert och enkelt! Vad skönt att ha egen skog istället för att måste köpa en gran/tall. Då får man välja precis den man vill!

  Gilla

 4. Du har verkligen ett öga för detaljer! Wow vad fint, hemtrevligt och mysigt du får till det!

  Jag fastnade helt för väggbonaden du skapat.. Skulle jättegärna vilja veta hur du gått tillväga för att skapa den. Om några dar går jag på långledigt (graviditetspenning, sen mammaledig.) och blev sugen på att skapa en gardinkappa likt den väggbonad du skapat…

  Gilla

  1. Tack snälla Lina! Väggbonaden tog ett tag att göra men det var det värt! Använde ett ulltyg, textillim på tub, en bit rundstav och lite läder.

   Gjorde först en mall i tjock papp av en ”bredd”, ritade av dem på tyget och klippte ut med tygsax. Tänk på att varannan rad börjar ju med en halv så när man ritar upp våderna får man flytta efter mallen lite.

   Sedan la jag raderna som jag klippt ut lite omlott, på varandra, så att man kan limma fast dem eftersom. Jag började nerifrån när jag monterade min bonad. Sist sydde jag en kanal för rundstaven upptil.

   Maila mig om det ändå känns klurigt så kan jag förklara mer!♡

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s