Pretty Hackathon aw 2017

Tidigare i höst fick jag en inbjudan som jag utan att tveka tackade ja till! För andra gången i år fick jag äran att delta i Prettypegs Hackathon i samarbete med Myrorna. Ett event där återbruk och hållbarhet möter ny svensk design, med syfte att inspirera till att ge gamla avlagda möbler ett helt nytt liv. Just detta med re-makes är ju det som ligger mitt inredningshjärta allra närmast och det är så roligt att mitt fina och långvariga samarbete med Prettypegs har tagit mig just hit!

Denna gång var vi tolv fantastiska, kreativa tjejer som under en dag, inför passerande publik i Mall of Scandinavia, gjorde ett hack av en second hand Ikeamöbel, Prettypegs och lite andra detaljer. Resultatet blev en samling helt unika småmöbler som verkligen fått en personlig känsla skapad av varje designer. @jockeono

Mitt grundmaterial var en Metodstomme i vit laminat. Något som med all säkerhet skulle åka rakt ner i containern på återvinningsstationen. En riktigt stor utmaning som taggade igång min kreativitet till max! Min vision var att skapa en liten sittbänk med en lekfull känsla som skulle andas hantverk och mitt nordiska uttryck.

Jag började med att spackla alla små hål som fanns inuti stommen för att sedan slipa och tvätta den med målartvätt för att få en matt yta. Därefter målade jag den med en helmatt snickerifärg – Lady Supreme Finish i kulören 20055 Dusty Rose.

Benen Bror 220 mm i naturell ask från Prettypegs monterades enkelt med universalbeslag som du kan fästa på i stort sett vilken möbel du vill.

Under tiden som färgen torkade klippte jag till en dyna av en gammal madrass i barnstorlek. Av en bit furuplywood sågade jag till en toppskiva som jag borrade fyra små hål i och sedan trädde jag en lädersnodd genom hålen. Dynan kläddes därefter med tyget Aquatic som är formgivet av min stora favorit Camilla Lundsten & Littlephant. Tyget och dynan fäste jag på plywoodskivan med min häftpistol från Rapid.

Efter att jag målat möbeln ett andra varv var det dags för montering av sittdynan. Lädersnoddarna träddes ner genom hål som jag borrat i stommen för att sedan knytas ihop på insidan av möbeln. På det viset kunde dynan sitta stabilt och undvika att halka runt. Jag häftade även fast ett läderband runt mitten av dynan.

Mitt fina armband kommer från Svenskt läder by Anna!

DSC00876

När dynan var monterad var det dags för min sista och största utmaning. Tanken när jag planerade mitt hack var nämligen att klä stommens insida med en tunn plywood för att få bort den plastiga laminatkänslan. Materialet gick dock inte att få tag på i tid så under tio minuter, precis innan eventet drog igång, fick jag improvisera och tänka ut något nytt! Jag rusade till Pandurobutiken som låg strax intill och på stående fot köpte jag två rullar faneér remsor och en rulle dubbelhäftande tejp. Sedan började jag fläta, skära till, och fläta ännu mer…

DSC00891

Jag flätade ett rutmönster som måttades för att kunna passa exakt in i hyllan. Hela stycket fäste jag sedan med tejpen på botten av den lilla hyllan. Min tanke med flätningen i trä var att skapa känslan av hantverk och den blev verkligen som ett smycke för möbeln!

På sidorna av bänken monterade jag slutligen stora knoppar i naturell ask som är en nyhet hos Prettypegs i höst, Bill heter dom och finns snart att köpa i deras webshop.

Och så här blev min lilla möbel i färdigt resultat!

171025_PrettyHackathon____8.jpg

Tänk vad man kan göra av något som kan betecknas som ”skräp”. Med färg, naturmaterial, textil och som pricken över alltihopa – ben från Prettypegs!

Idag startar auktionen av alla våra möbler med startbud från 500 kr / st. Auktionen pågår till och med den 12 november. HÄR kan du gå in och kika på alla möbler, läsa om varje designer och lägga dina bud. Hälften av intäkterna kommer att gå till det välgörande ändamålet – Frälsningsarmens arbete mot människohandel.

Förutom att göra mitt hack fick jag en fantastiskt rolig och inspirerande dag med övriga designers i Pretty Hackathon 2017. Adresser till respektives konto och hemsida finner du på auktionen.

Tack till Prettypegs, Myrorna, Fredells byggvaruhus och Littlephant för det fina samarbetet än en gång!

 

 

SparaSpara

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s